post

חישמול נעים

מי לא מכיר את הטנס? –  TENS-transcutaneuos electrical nerve stimulation-נו, זה, החשמל, האלקטרודות, הזרמים. אחת מאופניות הטיפול החשמליות שנקשרו חזק (חזק מדי, שחררו) לפיזיותרפיה. אז מה הסיפור שלו?

לזרמים חשמליים יש מספר שימושים ברפואה (אלקטרותרפיה). הורדת כאב הוא אחד מהם.

עמוד רגע על הדג

התיעוד הראשון בהיסטוריה (46 לספירה) של שימוש בחשמל להקלה על כאב מספר על סקריבוניוס לארגוס, רופא רומאי, שהשתמש בדג חשמל עבור מטרה זו (תרגום חופשי שלי):

"יש להניח טורפדו שחור(דג חשמלי) מתחת לרגלי הסובל משגדון. על המטופל לעמוד בחוף, טבול עד גובה ברכיו עד שרגליו רדומות עד ברכיו…בדרך זו החלים אנטרוס, אדם חופשי מטבריה".

אני רוצה לראות את מר סקריבוניוס מציע לטבריאני בן ימיינו לעמוד על דג חשמלי… בכל אופן, שנים לאחר מכן, גם יוסף שילוח, מרפא כורדי השתמש בדג חשמל לצרכי רפואה ואסתטיקה.

image

למה  חשים עקצוציםנימולנמלולנמלולולול?

כידוע, עצבים מעברים מידע באמצעות זרם חשמלי. כאשר מצמידים זוג אלקטרודות לגוף, הגוף סוגר את המעגל והזרם עובר דרכו. עצמת הזרם הדרושה לגירוי סיבי העצב המעבירים מידע של תחושה היא הקטנה ביותר, ולכן, אלה יגיבו ראשונים. איך יגיבו? יעבירו מידע של תחושה. המוח שלנו מפרש זאת כנמלול.

אם ממשיכים לעלות את עוצמת הזרם, יגיבו הסיבי המוטוריים שיגרמו לכיווץ שריר, והגברה נוספת תוביל לגירוי סיבים המעבירים מידע שמתפרש ככאב. ואז…נרגיש כאב.

איך חישמול מוריד כאב?

ואללה, לא יודעים, אבל יש תיאוריות:

שער הכאב – גירוי של סיבי עצב שמעבירים תחושה של מגע יכול למסך גירוי שמתפרש ככואב (ומכאן התיאוריה לסיבה בגינה אנו נוטים לגעת באזור כואב ולשפשף אותו).

שחרור אופייתיים עצמי- הזרם החשמלי גורם לשחרור של חומרים אופייתים  (כן, כן, יש לנו סוג של אופיום בגוף) המקלים על הכאב.

שורה תחתונה

טנס יכול להוריד כאב, אך יש לזכור כי זהו רק חלק מן הטיפול וניהול הכאב (אם בכלל). ברגע שיש הקלה על הכאב חייבים להתחיל לנוע ולעבוד על התפקוד.

וכמובן שגם לטנס יש התוויות נגד.

נ.ב.

.לקוראינו דוברי הרוסית, זכרו שטנס זה סבבה והכל, אבל רבאק, זו לא תרופת פלא שחררו.

בהצלחה,

איגור

מקורות:

Kane, K., & Taub, A. (1975). A history of local electrical analgesia. Pain1(2), 125-138.‏

Sluka, K. A., & Walsh, D. (2003). Transcutaneous electrical nerve stimulation: basic science mechanisms and clinical effectiveness. The Journal of pain4(3), 109-121.‏

Google+Email to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter
איגור מינץ
עקבו אחרי:

איגור מינץ

-
פיזיותרפיסט מוסמך, בעל תעודת מדריך חדר כושר ומדריך ריצות ארוכות.
איגור מינץ
עקבו אחרי:

Comments

comments